Гранд Каньон, Новини

ГРАНД КАНЬОН В СЪРЦЕТО НА МЛАДОСТ – ПЪРВА ЧАСТ

Само за тези, които искат да знаят!

Гранд Каньон Младост проспект 1
Гранд Каньон Младост проспект 3
Гранд Каньон Младост проспект 2
Гранд Каньон Младост проспект 1
Гранд Каньон Младост проспект 3
Гранд Каньон Младост проспект 2
previous arrow
next arrow

   Проектът „Гранд Каньон“ на фирма Гаранти Коза, е планиран да се реализира на мястото на старата „Деница“ между Младост 1, 1А, 2 и 3. Теренът, общо около 40 декара, е разделен на четири части. 11 декара са предвидени за парк, а останалите 30 декара – за застрояване.

   Проектът включва обект със смесено предназначение. Сградата ще представлява три жилищни кули („Пирин“, „Витоша“ и „Рила“), построени върху търговски център с три надземни и четири подземни етажа. В кула „Пирин“ ще има 340 апартамента, поместени в 17 етажа, а в кула „Витоша“ – 286 апартамента в 15 етажа. В кула „Рила“ ще се помещава луксозен пет-звезден хотел на първите 17 етажа (207 стаи), а между 18-ти и 30-ти етаж ще са разположени 81 луксозни апартамента. Търговският център ще се разпростира на 32000 кв.м. площ. Общо над 700 нови жилища и нови търговски площи и 81 хотелски апартамента.

   Водоснабдяването на имота ще се осъществява от съществуващите улични водопроводи ф200 и ф400. Битовите отпадъчни води ще се включат в съществуващ канал. При реализирането на инвестиционното предложение не се предвижда промяна на съществуващата пътна инфраструктура и изграждането на допълнителна такава.

   Началото на този проект датира от 2013-2014 г. С решение на Регионална инспекция по околна среда и водите за София (РИОСВ) да не се извършва доклад за въздействие върху околната среда (ОВОС) на планираното изменение на Подробен устройствен план (ПУП). Столичен общински съвет (СОС) приема изменението за този терен. На 14 януари 2015 г., арх. Диков издава виза. През юли същата година Министерски съвет (МС) решава Министерство на икономиката (МИ) да подпише меморандум с инвеститора, като с това той получава клас за приоритетен проект. През същия месец официално е представен и инвестиционният проект (ИП). От РИОСВ отново съгласуват проекта, без необходимост от ОВОС. Проектът е съгласуван с още институции.

   През 2016 година в Столична община е проведен Общински експертен съвет за устройство на територията (ОЕСУТ) и в края на годината проектът е изпратен за съгласуване към район Младост. Провежда се Районен експертен съвет за устройство на територията (РЕСУТ) и проектът е върнат съгласуван на Главния архитект на София. Следва ново изпращане от негова страна и за издаване на разрешително за строеж (РС). В края на месец февруари, РС е издадено от Районният архитект на СО Район Младост.

Край на първа част.

Следва продължение…

2 Comments

  1. Сградата ще представлява три жилищни кули („Пирин“, „Витоша“ и „Рила“)…
    Това е някаква гавра с природата..а можеше да е парк с фонтон, пейки и катерушки за децата…ГЕРБаджийската мафия, начело с Адвжиева какво ни стъкми, ужас, ужас…дано й тежи на съвестта..гербява..

  2. Много по-голям е проблемът кой ще заживее там. Обърнете внимание на какви езици е преведен сайта на проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *