Новини

Възобновиха строежа на жилищна сграда в зелените площи до блок 70 в „Младост“

от Владимир Христовски БНТ

Четири месеца след гражданските протести, които накараха районния кмет на „Младост“ Десислава Иванчева да спре строежа на две сгради зад блок 70, днес строителните дейности бяха възобновени. Оказва се, че кметът на Младост Десислава Иванчева е отменила забраната за строеж заради искове на собственици, строители и инвеститора. За целта е сключено споразумение с инвеститора Николай Николаев да не води дела срещу Общината заради пропуснати ползи.

Строежът на жилищния комплекс в зелените площи срещу блок 70 тече с пълна сила и днес вече се налива бетон. На място срещаме инвеститорът Николай Николаев, който отказва да застане пред камерата ни, но обяснява, че се е разбрал с управата на детската градина, която е в съседство със строежа, да им построи нова ограда.

Инвеститорът твърди, че има всички документи и те са изрядни, а на въпрос за детайли по споразумението с общината запази мълчание. Пред обекта срещаме Албена Стоянова, която на протестите през ноември беше влачена от работници на обекта. Жената е гневна, че забраната за строеж е отменена и обяви, че жителите на района ще излязат на нови протести.

„Борбата продължава. Няма да се оставим така“, каза Албена Стоянова, жител на „Младост 1“.

„Недоволството на гражданите и напрежението главоломно нараства. Тук ще се стигне вече до физически сблъсъци. Знаете тука хора се хвърляха пред багерите, оградите се събаряха“, каза Нина Иванова, председател на Инициативен комитет „Заедно за Младост“.

Хората от квартала искат среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да бъде спрян строежа. Според тях районният кмет Десислава Иванчева не е спазила обещанието си да пресече застрояването в междублоковите пространства в Младост, заради което беше избрана за поста. Въпреки опитите ни да се свържем с нея, за да получим коментар, тя не отговори на позвъняванията ни. Свързахме се с нейния пи ар Владимир Клисуров, който каза, че няма компетентно лице, което да отговори на въпросите ни в рамките на деня. Но потвърди, че наистина е подписано споразумение между инвеститора и общината. И увери, че строежът е законен и няма причина да бъде спрян.

Според главният архитект на София Здравко Здравков, цялата отговорност за строежите в район Младост е делегирана на кмета Десислава Иванчева.

2 Comments

  1. Хораа, къде може да се подписваме за анализа на трафика и шумовата среда в квартала..?? Нещо няма информация…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *