Гранд Каньон, Новини

ГРАНД КАНЬОН В СЪРЦЕТО НА МЛАДОСТ – ПЕТА ЧАСТ

ЗАВЕСАТА СЕ ВДИГА

   До сега използването на думичката „жилищно“ беше срамежливо заобикаляно. До сега. Но когато самият инвестиционен проект бъде внесен в РИОСВ, в решението трябва поне малко от малко да бъде описано какво представлява проекта, за да могат експертите да мотивират своето решение. Така са направили и от РИОСВ София. От Решението им да не се прави оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното намерение, Решение № СО – 162 ПР/2015, ние разбираме, че тук става въпрос за един доста по-сериозен обект от презентираните детска площадка и скейт парк с водни атракциони.

   „Проектът Гранд Каньон се състои от сграда със смесено предназначение, заобиколена от „Гранд Каньон Парк“. Гранд Каньон сградата ще представлява три жилищни кули („Пирин“, „Витоша“ и „Рила“), построени върху търговски център с три надземни и четири подземни етажа. В кула „Пирин“ ще има 340 апартамента, поместени в 17 етажа, а в кула „Витоша“ – 286 апартамента в 15 етажа. В кула „Рила“ ще се помещава луксозен пет-звезден хотел на първите 17 етажа (207 стаи), а между 18-ти и 30-ти етаж ще са разположени 81 луксозни апартамента. Търговският център ще се разпростира на 32000 кв.м. площ. В него ще са разположени универсални магазини, супермаркети, ресторанти, басейн. Също така ще има кино със седем салона, за които са предвидени 800 места. В подземното ниво са предвидени спа, уелнес и фитнес зали. Под тях последните два етажа са предназначени за паркинги, складове и технически помещения.“ Допълнително, за разкош е предвиден амфитеатър на 12 нива с капацитет от още 550 места.

   Това описание горе-долу ни дава представа за какво огромно съоръжение става въпрос, какво огромно отражение ще има то върху всеки един от нас. Толкова много нови търговски обекти, жилища, кина и амфитеатър… Но само можем да предполагаме какъв нов автомобилен и транспортен трафик ще се генерира от гостите и всички новодомци на този комплекс. Всеки нормален човек ще очаква, че такъв обект е обезпечен с подобряване или разширяване на съществуващата инфраструктура. Тя и в момента трудно поема наличния трафик. Но отново от решението на РИОСВ разбираме, че „При реализирането на инвестиционното предложение не се предвижда промяна на съществуващата пътна инфраструктура, както и не се налага изграждането на допълнителна такава.“. Не се налага изграждането на допълнително такава!?!? Интересно, кой, на каква база и с каква компетенция е направил това заключение?

   В същото това Решение има и още един интересен момент. Още в самото му начало, където се описва местоположението на обекта, е записано че той се намира в УПИ I-239.242.668.6153.6137. Този „адрес“ обаче, както вече знаем, би трябвало да изглежда така:

   УПИ I-239.242.668.6153 и УПИ III-6153.61374

   Вероятно бихме могли да определим това „разминаване“ като „очевидна техническа грешка“, но малко по-нататък в същото това Решение е записано подробно следното:

   „Инвестиционното предложение ще бъде реализирано в УПИ 1-239.242.668.6153.6137. кв. 2, местност „Младост 3″, район „Младост“, гр. София с обща площ 26973 кв.м. (образуван от имоти с идентификатори 68134.4083.239. 68134.4083.242. 68134.4083.668. 68134.4083.6133 и 68134.4083.6137) с трайно предназначение на територията – Урбанизирана.“

   Както се казва, „е нема такъв филм“! Първо, това са два отделни урегулирани имота, всеки с различно предназначение – УПИ I e за озеленяване, а УПИ III за смесено многофункционално предназначение и второ, някой съвсем умишлено е събрал площта на двете УПИ-та – 26973 кв.м., представяйки я като площ на едно цяло УПИ, а това има пряко отношение към нормите на застрояване. Нали помните какво се казваше в първото решение на РИОСВ? При реализирането на плана, да се спазят устройствените показатели на територията.“

   Да се определи доколко това е сериозен административен порок на този акт, биха могли да се ангажират с мнение само юристи, не и ние, но това би било задължително условие ако в последствие, Решението на РИОСВ е станало неделима част от издаденото Разрешително за строеж.

Край на пета част.

Следва продължение…

Цялото Решение на РИОСВ – София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *